2009. 07. 28.
Felálltak a kölökgólyák, fordul a nyár...
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
    - Fordul bizony, de koránt sincs még itt az ideje a búslakodásnak. Eljön az ideje annak is, nem kell siettetni. Hogy mit gondolnak erről a meteorológusok nem érdekel. Engem a kölökgólyák érdekelnek. Sokáig csak buksi fekete fejecskék mozgását lehetett látni, de most végre felálltak. Vakító fehérek és vakóan feketék - toporognak, tollászkodnak, helyenként lefelé nyujtogatják a nyakukat - ismerkednek a lenti világgal. Majdnem azt írtam az alvilággal. Kicsi lesz előbb utóbb az a fészek hármuknak, mert útban Várpalota felé az összes lakott gólyafészekben három kölköt számoltam. Persze ilyenkor mindig akad aki jobban tudja, és felvilágosít. Szeretem az ilyen felvilágosítókat - jó, elfogadom - az üres fészkek sem lakatlanok, abból már nyilván kirepültek.Talán már haza is mentek - miért ne...? A hülye reklám szerint "te döntöd el mikor van nyár ". Minden felvilágosításnak örülök, hogy a pingvinek bizonyos százaléka homoszexuális, tán még annak is. Ha nagyon megerőltetem a fantáziámat. Legyen...

 - Úntam már nagyon a gályázást, kijöttem csavarogni egy kicsit - magas méregzöld, sűrű kukoricatábla az út egyik oldalán, talán túlságosan is sűrű és túlságosan is zöld, a fácán mégse téved el benne. A foglyok sem. Átszaladnak a szomszédba, az út másik oldalára, ott is védelem alatt vannak. A napraforgók már a földet nézik,fejük alatt tornáznak sűrün a verebek. Próbálkoznak, gyakorolnak, de meg sem közelítik a cinkék szellemdús mutatványait. Amúgy is korai még. Aztán a tarlók. Némelyiket már megszántották - ünneplőbe öltözött fehér csapat a friss szántásban. Fehér varjak..? Korántsem. Tavasszal is sirályok serege lepi el a szántást. Honnan jönnek..? Ki tudja - jönnek csapatostul - a barna náluk valamiféle hívás, olyasmi lehet mint a fénylő víztükör. Az út szélén már magasan sárgul, hegyesedik az ökörfarkkóró - hé, hová sietünk...? Még alig múlt július közepe..Alig - az igaz, de a kölökgólyák már felálltak. Mire a csőrük is megpirosodik kirepülnek. Idő van. Figyeljünk oda - most fordul a nyár.

 - Ősit elhagyva eszmbe jut, hogy lekéstem a sólyi kardfesztivált. Tavaly elmaradt, azt hittem idén se lesz, de volt és már el is múlt. Legalábbis a honlapjuk szerint.

 - Sóly....390 lakosú község Veszprémtől 10 km-re keletre (8-as főút). Első írásos említése Szent István 1009-ben kelt oklevelének - mely a veszprémi püspökség határát jelöli ki - datálásában történik. Néhány történetíró szerint Szent István Sóly határában győzte le a lázadó Koppányt. A település ezeréves múltját idézi a Királyi Kard Emlékhelyen felállított 13 m magas fakard, mely István király használati kardjának stilizált másolata valamint az évente megrendezésre kerülő történeti fesztivál, mely az említett csatának állít emléket. A faluban található az ország legrégibb falusi temploma. A XVIII. századtól működött a településen a zirci ciszterci apátság tulajdonában lévő híres papírmalom, mely döntően az apátságot látta el papírral. Ennek romjai most is láthatóak. A falu határában híres szőlőkultúrát találunk, melyről Fényes Elek azt írja: "Bora igen derék, s ha állni hagyják a somlóival vetekedik."

 - Nézem a kardot és a gólyákat... a kölökgólyák toporognak, Várpalota előtt horgásztavak vizét fodrozza a könnyű szél. A gettónál tábla - Nagybaglyosi horgásztó jobbra. Szocialista lakótömb a gettó, szinvonalasabb épitmény mint a korábbi átlag. Valami helyi üzem dolgozóinak épithették, hogy ne kelljen a kilométerekre lévő Várpalotáról idejárkálniok. Aztán persze ők is magukra maradtak. Nem hiszem hogy ez lenne a hivatalos neve, de a kikészített szemetes kukákon ez olvasható, gettó - ők tudják. A házak tövében bodega - napijegy itt kapható - ez is valami...Szomorú látvány lenne egy pusztaságban, de tavak határolják, víz fakadt a valamikori tőzegbányászok nyomában. Jó a levegő. Szemközt az út másik oldalán villanypásztor oltalmában hat szürke marha. Egy komornak látszó barnanyakú bika az egyik, aki télen megszaporította a családot egy utóddal. Minek nevezik az ilyet...? Csordának kicsi, de mi van ami ennél kisebb....? Család....? A gólyákra illiene a megnevezés, de a marhákra? Néha azokra is. Sajnos.







bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés